sparen in buitenland

Begin april 2015 werd bekend dat de Nemea Bank in Malta tot 4% spaarrente geeft bij het openen van een online spaarrekening. De hoogste rente wordt uitgekeerd als het geld 5 jaar lang vast wordt gezet. Dit klinkt natuurlijk aantrekkelijk maar is het wel een goede aanbieding? De grote meerderheid van Europese banken geeft niet meer dan 1% rente over spaartegoed. In Duitsland en Zwitserland waren zelfs al banken die een negatieve spaarrente uitkeerden. Spaarders moesten juist geld toeleggen om hun spaargeld te mogen parkeren. Kortom sparen in het buitenland is niet veel verschillend dan in Nederland.

Garantieregeling is genoeg?

Spaarders moeten zich goed realiseren dat er weliswaar een garantieregeling is maar dat Malta een klein landje is. Er is een flinke financiele sector op het eiland gevestigd die de economie een grote impuls geeft. Bij het Icesave debacle werden de spaartegoeden ook gegarandeerd door de overheid van Ijsland. Echter toen veel mensen een beroep deden op de garantieregeling om geld terug te geven kon Ijsland niet aan al deze verzoeken voldoen. De Nederlandse overheid schoot het geld (tot 100.000 euro) voor. Een paar honderd spaarders in Nederland hadden meer dan 100.000 euro ingelegd en waren dit geld aanvankelijk kwijt. Na een aantal jaren wachten en verschillende procedures kregen ze uiteindelijk hun spaargeld dan toch nog terug. Het is echter niet waarschijnlijk dat Nederland weer geld zal gaan voorschieten als Malta niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Bovendien schijnen de oprichters van de bank in Malta al een keer failliet gegaan te zijn met een andere bank in Ijsland. Kortom de spaarrentes van Nemea zijn aantrekkelijk maar het lijkt onverstandig om je spaargeld aan deze bank toe te vertrouwen.

Sparen in Belgie?

In Belgie geeft de MeDirect Bank een spaarrente van 1.80%. Dit wordt verlaagd naar 1.60% in mei 2015.MeDirect Bank is onderdeel van de Mediterranean Bank die op Malta is gevestigd. Veel banken (inclusief MeDirect) in Belgie vereisen dat de aanvrager van een spaarrekening een officiële en fiscale woonplaats heeft in België. Nederlanders die een eigen woning bezitten in België komen meestal wel in aanmerking om een rekening te openen. Het depositogarantiestelsel in Belgie vergoedt net als in Nederland tot maximaal 100.000 euro als de bank failliet gaat. In het geval van MeDirect Bank wordt het spaargeld gegarandeerd door de Malta Depositor Compensation Scheme (en niet door de overheid van Belgie). Meer veilige keuzen (maar met minder rente vergoeding) zijn Rabobank Belgie en Argenta.