SNS

SNS Retail Bank is een van de grootste banken in Nederland. In de volksmond wordt de bank SNS genoemd. De bank is vooral bekend door zijn nationalisatie in 2013 na zware verliezen met zijn vastgoed. Andere merken van de groep zijn ASN Bank, RegioBank, Zwitserleven en BLG Wonen. De Consumentenbond vergeleek in 2014 de betaalrekeningen van Knab, Abn Amro, SNS en Ing. SNS bleek in de meeste gevallen de voordeligste keus te zijn voor gezinnen.

Sparen

SNS geeft (in januari 2015) 1.25% rente op je betaalrekening tot een bedrag van €5000. De meeste banken geven geen rentevergoeding op hun betaalrekeningen. Als je een gewone internet spaarrakening neemt dan krijg je 1.45% rente. Internet Sparen is geeft je maximale vrijheid bij inleggen, bijstorten en opnemen. Bij automatisch sparen (Maxisparen) krijgt de klant 1.60%. Ook Jeugd Sparen geeft 1.6% maar hier kan de ouder niet gebonden en kan hij onbeperkt inleggen en opnemen. Klimrente staat voor 5 jaar vast; de rente wordt hoger naarmate de jaren stijgen. In de eerste drie jaar is de rente niet erg hoog: 0.4% (1e jaar), 0.6% (2e jaar) en 1.1% (3e jaar). Pas in het vijfde jaar bereikt de rente zijn hoogtepunt met 2.2%.

SNS vastgoed

De SNS Bank werd in 2013 genationaliseerd na grote verliezen met de vastgoedtak Property Finance. In 2006 was dit fonds overgenomen van ABN AMRO en het bleek naderhand vol met dubieuze projecten te zitten. Na de nationalisatie werd Property Finance afgesplitst van het concern en kreeg het een andere naam (Propertize). De rechtbank bepaalde desondanks dat ondanks de afsplitsing, SNS Reaal toch (voor een deel) verantwoordelijk blijft voor schadeclaims op Propertize.

Zakelijk sparen

SNS Zakelijk Sparen geeft 1.35% rente tot een bedrag van €100.000. Tussen dit bedrag en 1 miljoen is de rentevergoeding 1.1%. Klanten met meer dan 1 miljoen spaargeld krijgen 0.35% over het overige geld. Het is niet nodig om een betaalrekening te hebben bij SNS. Er is een maximale vrijheid om geld op te nemen of in te leggen.

Beleggen

Beleggingsfonds SNS Profiel Blauw heeft een zeer defensief profiel. Het historisch rendement is 3.45%. De servicekosten zijn 0.5% en de fondskosten 0.3%. Er zijn 5 beleggingsfondsen. Het meest offensieve fonds haalt 6.5%. De waarde is bij een belegging niet gegarandeerd. Men kan ook verlies maken.