nieuwe bank coop

Nieuwe coop bank?

Enige tijd geleden kwam in het nieuws dat er mogelijk een nieuwe bank in Nederland zou verschijnen. De naam van de beoogde bank is De Financiële Coöperatie. Voorlopig is het nog niet zover. De coöperatie zoekt thans mensen die lid willen worden. Als er genoeg belangstelling is kan de bank opgericht worden. Redenen om een nieuwe bank te beginnen is dat er een grote onvrede is met het beleid wat de grote banken voeren.

De Financiële Coöperatie moet een meer sociaal beleid gaan voeren met eerlijk bankieren en zonder grote financiele bonussen. Op het moment zijn er nog geen mensen in vaste dienst. Zeven mensen in het bestuur werken als vrijwilliger. Leden die gaan meedoen hoeven niet bang te zijn dat ze aansprakelijk worden gesteld voor verliezen van de bank. Alleen het bedrag wat men investeerd kan men kwijtraken. In 2014 vertelde de voorzitter van de Autoriteit Consument en Markt aan BNR nieuwsradio dat er een of twee nieuwe banken bij zouden komen binnen twee jaar. De Nederlandsche Bank (DNB) was hiermee bezig. Er werd niet aangegeven om welke banken het ging. Als de coop bank opgericht wordt dan zijn er verschillende voordelen voor de leden.Zo zullen er o.a kortingen zijn op verzekeringen.

Hippe bank in Nederland

Weinig Nederlanders zullen weten dat er een nieuwe hippe bank is bijgekomen in Nederland. De naam van de nieuwe bank is Bunq en het bedrijf werd opgericht in september 2014. Directeur van Bunq is de eigenaar van de bekende internet onderneming TransIP (webhosting en domeinnaam registratie).
In het bestuur van Bunq zitten enkele oud bestuurders van de Royal Bank of Scotland (RBS). De website van Bunq wijkt sterk af van de traditionele banken. Het ziet er inderdaad hip uit met foto’s en een blog. Op de website staat nog geen informatie wat voor diensten Bunq gaat aanbieden. Wel wordt er personeel gezocht voor de website (engineers, designers, marketeer).

Ikano Bank van IKEA

De Ikano Bank is actief in Nederland sinds september 2012. De bank leent geld uit voor aankopen in de IKEA winkels. Klanten van IKEA kunnen in de winkel financiering aanvragen. Dit proces is geheel geautomatiseerd. Nadat de klant zijn gegevens heeft ingevoerd in een automaat kan hij direct zien of zijn aanvraag voor financiering is goedgekeurd. De computer toetst de ingevoerde gegevens razendsnel bij het BKR. Als alles goed is bevonden dan ontvangt de klant direct een tijdelijke betaalkaart om aankopen te financieren in de IKEA winkel.
Ook kan een creditcard aangevraagd worden.