negatieve spaarrente

Wordt de spaarrente negatief?

De banken in Nederland hebben hen spaarrente onlangs weer aangepast. De rente op een spaarrekening tot 25.000 euro is verlaagd tot onder een procent rente. Het lijkt erop dat het einde van de verlaging van de spaarrente nog niet in zicht is. In het buitenland zijn al banken bekend die een negatieve spaarrente uitkeren. Klanten moeten betalen om hun spaargeld te parkeren. Zal dit ook gebeuren in Nederland? Deskundigen verwachten dat de spaarrente nog lager zal worden.

Wanneer negatieve spaarrente

De Skatbank in Duitsland keert al een negatieve spaarrente uit van 0.25%. Er moet wel bij gezegd worden dat dit geldt voor bedragen hoger dan 500.000 euro. In Nederland wordt incidenteel ook al een negatieve spaarrente gerekend maar dit gebeurt alleen bij grote partijen die tijdelijk een groot bedrag op een bankrekening storten.

Europese Centrale Bank (ECB)

De spaarrente is zo laag omdat de ECB geld verstrekt aan banken in Europa tegen een hele lage rente. Banken zijn hierdoor niet meer afhankelijk van spaargeld om kredieten te verstrekken. Gevolg is dat de spaarrente drastisch is verlaagd. De Europese consument met spaargeld betaalt op deze manier dus behoorlijk mee aan de bankencrises en de problemen in Griekenland.

Alternatieven

Een opkomend alternatief voor negatieve spaarrente is crowdfunding. Er zijn op het moment al meer dan 80 websites in Nederland actief die leningen verstrekken aan ondernemers, particulieren en muzikanten via crowdfunding. Soms krijgen de geldverstrekkers een boek, cd, kaartje ervoor terug maar het is ook mogelijk om het verstrekte geld terug te krijgen met rente. De rentepercentages lopen wel op tot 8%! Toch moeten geldverstrekkers op hun hoede zijn. De investering kan verloren gaan als het project van de lener mislukt. Vaak geldt dat hoe hoger de rente is, hoe hoger het risicoprofiel van het project is. Veel projecten bij crowdfunding zijn erg offensief ingesteld. Zeker bij grote bedragen lijkt crowdfunding geen veilig alternatief voor je spaargeld.