knab

Knab

Knab is een internetbank zonder filialen die in 2012 werd opgericht. Het bedrijf is onderdeel van Aegon Bank dat een vergunning heeft van De Nederlandsche Bank. Spaargeld tot €100.000 valt daarom onder het depositogarantiestelsel. Bij Knab kan de klant een betaalrekening openen en sparen; er kan geen hypotheek afgesloten worden. Zowel particulieren als bedrijven kunnen een bankrekening openen. De helpdesk wordt door mensen bemand en is bereikbaar van 08.00 – 22.00 uur.

Bank- en spaarrekening

Er zijn verschillende soorten bankrekeningen. Knab Basis is een gratis bankrekening die als tussenrekening gebruikt kan worden. Op de basisrekening krijgt men rente tot een bedrag van €50.000. Er kan op de basisrekening niet gepind worden. Pinnen kan wel op Knab Plus rekening die een spaarrente kent van 1.65%. Zet je het minimaal drie maanden vast dan is de rente 1.8%. Een Visa Card in inbegrepen. De kosten van de Plus rekening zijn €5 per maand. Knab Premium is het duurst en kost €15 per maand. Roodstaan kan tot €50.000 maar dan moet er wel een saldo tegenover staan op een spaarrekening of een andere betaalrekening die het bedrag dekt.

Premium

De Premium bankrekening kost €15 per maand en omvat de voordelen van de Plus rekening + de tool Financiele planning. Je kan met deze tool een financieel plan maken, je administratie in digitale ordners zetten, slimme alerts krijgen en onafhankelijk advies. De maandelijkse kosten kunnen gehalveerd worden als Premium klanten participeren in de Knab bank. Met een eenmalig deelname van €5.000 ontvangt de klant 5% dividend. Na dividendbelasting blijft er zo’n €200 van over. De belegging kan minder waard worden en kan alleen worden verkocht aan andere klanten van Knab (zonder kosten). Als er geen koper is dan kan je de belegging dus niet verkopen. Een ander voordeel van de participatie is dat je 50% korting krijgt op de maandelijkse kosten van €15.

Vermogensbeheer

Knab doet ook aan vermogensbeheer. Er zijn drie beleggingsexperts: Sven Bouman, Martine Hafkamp en Royce Tostrams. Ieder beheert vijf modelportefeuilles waaruit de klant een keuze moet maken. Deze keuze is gebaseerd op het risicoprofiel dat de klant verplicht is om op te stellen.
In dit profiel wordt aangegeven hoe hoog het risico mag zijn voor je beleggingen. Bij defensief beleggen gaat het spaargeld vaak naar obligaties.
De minimale inleg bedraagt €25.000 en er is geen maximale inleg.

Zakelijke rekening

Zakelijke klanten kunnen geld besparen bij Knab. Boven de €2000 saldo krijgt de klant 0.9% rentevergoeding. Ook betaal je geen transactiekosten als je minder dan 1000 transacties per jaar doet. De bankrekening is vooral populair bij zzp’ers en kleine ondernemers omdat de zakelijke rekening onder het depositogarantiestelsel valt. Kosten van de zakelijke rekening is €5 per maand.