deposito sparen

Deposito sparen bij Icesave Bank

Spaarders zijn huiverachtig om spaargeld in te leggen bij vreemde banken zoals Big Bank. De reden is logisch; bijna iedereen kent nog wel het debacle met de Icesave Bank uit Ijsland. De provincies, gemeentes en de Staat hadden in 2014 hun spaartegoeden al teruggekregen van Icesave (of hun claim erop verkocht aan derden). De particuliere spaarders kregen in december 2014 te horen dat ze spoedig hun spaargeld terug zouden krijgen. Zo’n driehonderd spaarders in Nederland hadden destijds meer dan 100.000 euro op een deposito rekening staan bij Icesave. Toen de bank failliet ging kregen ze maar 100.000 euro terug. Dit was immers de grens van het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Toen het fout ging rezen er vragen hoe het kon dat deze bank zo eenvoudig toegang had tot de markt van het spaargeld. De Nederlandse Bank (DNB) stelde dat ze geen andere keus had dan de Ijslandse bank toegang tot Nederland te geven. In een artikel in de Volkskrant werd vastgesteld dat de Nationale Bank in Frankrijk het spel een stuk slimmer gespeeld had. Doordat de Fransen hogere voorwaarden stelden besloot moederbedrijf Landsbanki daar niet met Icesave te beginnen. Nederland stelde zich soepel op tegenover de bank uit Ijsland ondanks de bezwaren.

Deposito rente

De hoogste spaarrente in juli 2015 voor deposito sparen over een periode van drie jaar geeft Big Bank uit Estland (1.85% per jaar). Leaseplan Bank en Centraal Beheer geven beide 1.75%. KNAB voerde in januari de ranglijst aan maar is een aantal plaatsen gezakt door zijn rente van 1.60%. ING en ABN AMRO en RABO staan helemaal onderaan met spaarrente van 0.20-0.40% voor een deposito van drie jaar.

Dividend op aandelen

Een alternatief voor deposito sparen kan een belegging zijn in veilige Nederlandse aandelen die een goede dividend uitkeren. Shell kleert ieder jaar dividend uit aan aandeelhouders. In 2015 wordt het dividend zowel cash uitbetaald als in aandelen. In 2014 kregen aandeelhouders 34 cent dividend per aandeel. Hier moest wel dividendbelasting vanaf.